Energidryck

En energidryck kan exempelvis ge dig en energikick innan träningen, när du sitter i ett långt möte eller när du behöver stanna uppe halva natten inför tentamen.

Vad är en energidryck?

En energidryck är avsedd att pigga upp och ge energi både mentalt och fysiskt. Energidrycker kan innehålla socker, andra typer av snabba kolhydrater eller vara helt socker- och kolhydratsfria. De huvudsakliga ämnena i en energidryck är vanligtvis koffein och taurin. Taurin är en naturligt förekommande aminosyra och verkar bland annat som en inhibitorisk transmittor i hjärnan. Detta betyder att taurin stänger ned nervsignaler som inte behövs. Många energidrycker innehåller även ämnen som exempelvis olika B-vitaminer, glukoronolakton (nedbrytningsprodukt av kolhydrater), grönt te och ginseng.

Av dessa ämnen är det främst koffein vi märker den uppiggande effekten av.

Oavsett innehåll tas en energidryck väldigt snabbt upp av kroppen och effekten är märkbar inom några minuter.

Fördelar med energidryck

En energidryck tas upp mycket snabbt och ger ganska omgående en uppiggande effekt. Koffein ökar din kognitiva förmåga och koncentration – vilket gjort energidrycker populära bland datorspelare och studenter.

Koffein frisätter även mer fettsyror från fettväven, vilket har gjort ämnet till ett populärt tillskott vid fettförbränning. Det har även visat sig kunna öka både styrka och explosivitet. Många väljer därför att ta en energidryck i samband med olika former av träning – som en enklare variant av en PWO (pre-workoutdryck).

Viktigt att tänka på angående energidryck

Energidryck som innehåller socker ger dig enbart tomma kalorier och är egentligen bara vanlig läsk med extra mycket koffein.

Energidrycker är väldigt potenta och bör användas med sunt förnuft! Koffein ökar vår vakenhet och mentala skärpa. När vi intar koffein frisätts adrenalin och kroppen reagerar på samma sätt som när vi utsätts för stress och fara. Koffein stimulerar därmed andningen och hjärtverksamheten. Frekvent intag av koffein är en stor stress på kroppen och kan leda till stressymptom, sömnproblem, huvudvärk och ångest. Ett för stort intag av koffein kan leda till bland annat yrsel och hjärtklappning.

Ett högt koffeinintag under längre tid kan leda till en ökad tolerans. Detta betyder inte att de skadliga effekterna minskar – utan endast att din känslighet för ett ämne trubbas av. Stressen ökas istället – eftersom många tar mer för att känna effekten.

Var därför försiktig med energidrycker och ta dem endast när du behöver dem. Att ha åtminstone två koffeinfria dagar i veckan samt hålla sig under 300-400 mg koffein de dagar man nyttjar en energidryck är en god rekommendation. Att ta en starkare energidryck i samband med träning 2-3 gånger i veckan är helt ofarligt. Det är hög och regelbunden konsumtion som kan vara farligt.

Varning!

Energidrycker ska aldrig någonsin kombineras med alkohol! Större mängder koffein tillsammans med alkohol ger upphov till oregelbundna hjärtslag och kan orsaka permanenta skador på hjärtat!

Summering

Alla har vi dagar då vi är i behov av en energikick för att prestera på topp. En energidryck ger dig både energi, förbättrad kognitiv förmåga och ökad vakenhet!

Kategorier
Filtrera
 • Sortera
  • Varumärken
   XLNT Sports
   19:-
   -50%
   229:- Ord. pris: 456:-
   XLNT Sports
   19:-
   -50%
   229:- Ord. pris: 456:-
   Ny kund?